Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Στρατιώτες του ΟΗΕ κατηγορούν οι Αϊτινοί για το ξέσπασμα της χολέρας

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Αϊτή μετά το ξέσπασμα της επιδημίας χολέρας που έχει προκαλέσει, μέχρι στιγμής, το θάνατο τουλάχιστον 330 ανθρώπων, ενώ σχεδόν άλλοι 5.000 έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Οι Αϊτινοί κατηγορούν για την εμφάνιση της επιδημίας στη χώρα την στρατιώτες του Νεπάλ που συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό, απαιτώντας την άμεση αποχώρησή τους.
Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πόλης, κρατώντας πανό κατά του ΟΗΕ, ζητώντας να αποχωρήσουν οι δυνάμεις του ΟΗΕ που «έφεραν την πανδημία της χολέρας». «Είτε σας αρέσει είτε όχι, πρέπει να φύγουν» έγραφαν στα πανό που κρατούσαν έξω από τις πύλες της βάσης του ΟΗΕ στην πόλη Mirebalais, η οποία έχει μολυνθεί από τον ιό.
Επίσημα στοιχεία για την πηγή της μόλυνσης δεν υπάρχουν, ωστόσο, οι Αϊτινοί την αποδίδουν στην νεοαφιχθείσα αποστολή από το Νεπάλ, ενώ τα Η.Ε. αρνούνται τις κατηγορίες.
Στο Νεπάλ εμφανίστηκαν πολλαπλά κρούσματα χολέρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι στρατιώτες έφτασαν στην Αϊτή ανά ομάδες, ξεκινώντας από τις 9 Οκτωβρίου, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στο Νεπάλ, και λίγο πριν εμφανιστεί η ασθένεια στην Αϊτή.
Η αποστολή του ΟΗΕ διαβεβαιώνει πως κανένα κρούσμα χολέρας δεν έχει διαπιστωθεί μεταξύ των στρατιωτών από το Νεπάλ, χωρίς, ωστόσο, αυτό να είναι αρκετό για να καθησυχάσει την αυξανόμενη οργή των Αϊτινών για την εξάπλωσή της ασθένειας, η οποία προκαλεί διάρροια και εμετούς.
«Οι Νεπαλέζοι έφεραν αυτή την ασθένεια στο κέντρο της Mirebalais», δήλωσε ο 25χρονος φοιτητής Ernst Exilume. «Δεν έχουμε πόσιμο νερό. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πίνουμε το νερό του ποταμού», πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Claire-Lise Chaignat, δήλωσε, από την πλευρά του πως οποιαδήποτε υπόθεση για την πηγή της χολέρας είναι «πρώιμη». «Οι υποθέσεις ότι οι Νεπαλέζοι στρατιώτες έφεραν τη χολέρα στην Αϊτή είναι απίθανη. Η απόσταση για τη μεταφορά τους στη χώρα είναι αρκετά μεγάλη, ώστε η ασθένεια να εκδηλωθεί πριν καν φτάσουν στην Αϊτή. Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι στρατιώτες ζουν φυσιολογικά υπό καλές συνθήκες υγιεινής και δεν εκτίθενται σε συνθήκες που μπορούν να ευνοήσουν την εκδήλωση χολέρας», πρόσθεσε.
http://tvxs.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.