Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ετοιμαστείτε, έρχεται η διπλή ονομασία

Γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση διόρισε έναν σλαβόψυχο, αλλά ελληνόφωνο, κατά δήλωση του ιδίου, πρόεδρο της ΔΕΘ, που θα υποδεχθεί σήμερα τον πρωθυπουργό Παπανδρέου και την κουστωδία των υπουργών που τον ακολουθούν. Αλήθεια, οι Μακεδόνες υπάλληλοι της ΔΕΘ, δεν έχουν βρει τον τρόπο, τον καιρό και το θάρρος να διαμαρτυρηθούν για την τοποθέτησή του; Ένα όμως δημοσίευμα της περασμένης «Καθημερινής της Κυριακής» ήλθε να περιπλέξει ακόμα τις σχέσεις Αθηνών και Σκοπίων. Ο απεσταλμένος της εφημερίδας στα Σκόπια Σταύρος Τζίμας απεκάλυψε το σχέδιο Γκρουέφσκι «Σκόπια 2014». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γκρουέφσκι αχάραγα, 3 η ώρα την νύχτα, βγήκε να θαυμάσει τα δύο γιγάντια αγάλματα των ιδρυτών του VMRO Γκότσε Ντέλτσεφ και Ντάμε Γκρούεφ , ιδρυτών του VMRO στη Θεσσαλονίκη το 1893. Όμως αυτοί οι δύο είναι Βούλγαροι και η ίδρυση του VMRO σηματοδότησε της έναρξη των εγκλημάτων των Βούλγαρων κομιτατζήδων. Αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει κι ένα περιφερειακό περιοδικό ελληνόψυχο, το ΟΡΙΟΝ της Πελοποννήσου, που αναδημοσιεύει άρθρο της γαλλικής εφημερίδος «Λε Φιγκαρό».
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα οι σλαβο»μακεδόνες» είναι βουλγαρικής καταγωγής και η γλώσσα τους βουλγαρική διάλεκτος. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι από την πρώτη Ιανουαρίου του 2011, με βάση την απόφαση της ΕΕ περί χορήγησης διαβατηρίων σε άτομα διπλής υπηκοότητας, κατοίκους χώρας εκτός ΕΕ, οι Βούλγαροι αναμένεται να χορηγήσουν διαβατήριο σε πολλές χιλιάδες Σκοπιανούς που θα αποδεχθούν σαν δεύτερη υπηκοότητα την βουλγαρική.

Υποχωρήσεις παντού
Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για τον Γκρουέφσκι και τους εδώ οπαδούς του. Στις εισόδους της μεγαλύτερης γέφυρας των Σκοπίων τοποθέτησε δύο τεράστια αγάλματα λεόντων κι ετοιμάζεται να γεμίσει την πόλη αψίδες αρχαιοελληνικού ρυθμού. Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», σε εργαστήριο της Φλωρεντίας έχει ετοιμαστεί άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ύψους οκταώροφης πολυκατοικίας, που θα στηθεί στην κεντρική πλατεία, ενώ , αναλόγου μεγέθους, άγαλμα του Φιλίππου ετοιμάζεται για το Μοναστήρι. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ο Γκρουέφσκι εξάπρτει τον ανθελληνισμό των Σκοπιανών αποσκοπώντας σε νίκη του στις επόμενες εκλογές. Δεν πτοούν ούτε οι βουλγαρικές αντιδράσεις ούτε οι αντιδράσεις της αλβανικής μειονότητας του κρατιδίου, που είναι ισχυρότατη. Τα αποτελέσματα της πολτικής του Γκρουέφσκι φάνηκαν στον διεθνή ποδοσφαιρικό αγώνα ομάδας των Σκοπίων με την αγγλική Λίβερπουλ. Κάθε φορά που ο Σωτήρης Κυργιάκος, Έλληνας παίκτης της Λίβερπουλ, ακουμπούσε την μπάλα, τα γιουχαΐσματα ήταν δυνατά και παρατεταμένα. Απέναντι σ' αυτή την ανθελληνική πολιτική του Γκρουέφσκι, η ελληνική κυβέρνηση τις προσεχείς ημέρες ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε νέο κύκλο συνομιλιών υπό τον Μάθιους Νίμιτς και συνεχίζει να ευνοεί τις επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στα Σκόπια. Το χειρότερο φήμες που κυκλοφορούν, θέλουν την Ελλάδα να έχει συμφωνήσει σε διπλή ονομασία, Δημοκρατία του Βαρδάρη και Δημοκρατία της «Μακεδονίας». Είναι το πετράδι που λείπει για να στολίσει το στέμμα της διπλωματικής υποχωρητικότητάς μας.
Αλλά υπάρχει και άλλη ανησυχία. Ο πρόσφατα αναβαθμισμένος σε υπουργό Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας επισκέφθηκε την Κύπρο, όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας δηλώνει ότι οι συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Κατά τα άλλα αποκρούει τις κατηγορίες ότι θα είναι ο τελευταίος πρόεδρος πριν την διχοτόμηση. Κι ενώ στην Κύπρο όλα δείχνουν νέο αδιέξοδο, ο Δημήτρης Δρούτσας κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα του Αττίλα και να επιστρέψει την Αμμόχωστο. Άραγε όταν συναντά τον ομόλογό του Νταβούτογλου, μιλούν μόνον για μπάσκετ;
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.