Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Φλέγεται η Τουρκία! Ζωντανή σύνδεση!

Φλέγεται  η Τουρκία!Ζωντανή σύνδεση!
Σκηνικό πολέμου θυμίζει η Κωνσταντινούπολη για ακόμη μια νύχτα, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, έκανε πράξη τις απειλές του και έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας για νέα βίαιη εκκένωση της πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί.Χημικά, δακρυγόνα, τόνοι νερού συνθέτουν την εικόνα της Πόλης, όπου πραγματοποιήθηκαν έως και μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία σε μια προσπάθεια των διαδηλωτών να αντισταθούν στη βίαιη επίθεση που εξαπέλυσαν οι αρχές το βράδυ του Σαββάτου.
Το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού

Είχε προηγηθεί τελεσίγραφο από τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος προφασιζόμενος την …
δική του συγκέντρωση το μεσημέρι της Κυριακής, διέταζε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν εντός 24 ωρών από το πάρκο και την πλατεία.
«Αν η πλατεία δεν εκκενωθεί οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ξέρουν τον τρόπο να την εκκενώσουν» ήταν τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του υποστήριξε πως σε όλες τις γωνιές του χώρας εκατομμύρια Τούρκοι προσεύχονται για την κυβέρνησή του, κάνοντας λόγο για ««σχέδιο συνωμοσίας» και «παγίδα» που έστησαν ομάδες τις οποίες δεν καθόρισε, οι οποίες είχαν σκοπό να πλήξουν τη σταθερότητα στη χώρα.
Η Χουριέτ μεταδίδει ότι ο ουρανός γέμισε πάλι από δακρυγόνα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν με  χημικά και αντλίες νερού στο πάρκο Γκεζί για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές και να κατεδαφίσουν τις σκηνές τους.
Μέσω twitter έγιναν αναφορές ότι ασθενοφόρα παραλαμβάνουν τραυματίες και το ανησυχητικό είναι ότι λίγο πριν την έφοδο της αστυνομίας στο πάρκο διαδήλωναν ηλικιωμένοι και παιδιά, ανάμεσα σε άλλους.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters κάνει λόγο για αρκετούς τραυματίες οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το γειτονικό πάρκο Γκεζί πάνω σε φορεία για να τους παραλάβουν στη συνέχεια ασθενοφόρα.
Γραμμές τεθωρακισμένων της αστυνομίας απέκλεισαν την πλατεία Ταξίμ, την ώρα που αστυνομικοί έκαναν έφοδο με δακρυγόνα στο πάρκο Γκεζί εναντίον των διαδηλωτών και των κατασκηνωτών.
Αφού άδειασε η πλατεία, μπουλντόζες μπήκαν στον χώρο, ενώ εργάτες διέλυαν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.
Δεκάδες πανικόβλητοι διαδηλωτές κατέφυγαν στο ξενοδοχείο Ντιβάν, στο πίσω μέρος του πάρκου Γκεζί. Σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων στο twitter, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα ακόμη και στην είσοδο του ξενοδοχείου.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν την κατάληψη στο πάρκο Γκεζί, παρά το τελεσίγραφο του τούρκου Πρωθυπουργού και την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» τα έργα στο πάρκο μέχρι η δικαιοσύνη να αποφανθεί για το αν θα γίνει η ανάπλαση.
«Θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας για χάρη κάθε αδικίας που λαμβάνει χώρα στην πατρίδα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ, τονίζοντας ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».
«Αν η πλατεία δεν εκκενωθεί οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ξέρουν τον τρόπο να την εκκενώσουν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νωρίτερα.
Το κυβερνών κόμμα AKP είχε προαναγγείλει πως αυτό το Σαββατοκύριακο θα διοργάνωνε συγκεντρώσεις με σκοπό να βγάλει στο δρόμο τη λεγόμενη «σιωπηρή πλειοψηφία» η οποία σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ερντογάν
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του υποστήριξε πως σε όλες τις γωνιές του χώρας εκατομμύρια Τούρκοι προσεύχονται για την κυβέρνησή του, κάνοντας λόγο για «σχέδιο συνωμοσίας» και «παγίδα» που έστησαν ομάδες τις οποίες δεν καθόρισε, οι οποίες είχαν σκοπό να πλήξουν τη σταθερότητα στη χώρα.
Ο μέχρι πρότινος διαλλακτικός Αμπντουλάχ Γκιουλ, εξάλλου, μέσω διαδικτύου, είχε καλέσει τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους μια και έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει ο διάλογος με την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Από την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων είχα πει ότι η δημοκρατία μας δοκιμάζεται. Η συνάντηση (του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των διαδηλωτών) και το άνοιγμα δίαυλου διαλόγου είναι δείγμα δημοκρατικής ωριμότητας. Πιστεύω ότι η διαδικασία θα παράξει καλά αποτελέσματα. Τώρα, όμως, όλοι πρέπει να πάνε σπίτια τους».
ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
 http://www.onairnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.