Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΗΠΑ Αγγλία Ευρώπη Μήπως ετοιμάζουν το έδαφος ενάντια Ιράν τουρκιά Συρία για επιβολή νέας τάξης πραγμάτων στη περιοχή


Τζο Μπάιντεν: «Να λειτουργήσει ξανά η Θεολογική Σχολής της Χάλκης»
Μετά την Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται την Αθήνα
Τζο Μπάιντεν: «Να λειτουργήσει ξανά η Θεολογική Σχολής της Χάλκης»
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος βρίσκεται στην Τουρκία και αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου



 Λίγες μόλις ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα ο αμερικανός αντιπρόεδρος κ. Τζο Μπαϊντεν ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.


Ο αμερικανός αντιπρόεδρος βρίσκεται στην Τουρκία και ζήτησε να μην καθυστερήσει άλλο η επαναλειτουργία της Σχολής. Αναφέρθηκε στην ανεκτικότητα της γειτονικής χώρας για θρησκευτικές μειονότητες, επαίνεσε τον τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν για την επιστροφή των περιουσιών μη μουσουλμανικών βακούφιων και την καταβολή αποζημίωσης.
Δεν παρέλειψε όμως, ακολουθώντας την πάγια αμερικανική πολιτική, να ζητήσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Είπε μάλιστα ότι η μη χορήγηση άδειας για την επαναλειτουργία της Σχολής «συνιστά οιωνό ανωμαλίας που φαλκιδεύει την εικόνα της Τουρκίας».

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται την Κυριακή το απόγευμα στην Αθήνα και ήδη έχει ανακοινωθεί η συνάντηση που θα έχει, τη Δευτέρα το πρωί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ενώ γεύμα προς τιμή του αναμένεται να του παραθέσει ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος. Ο κ. Μπαϊντεν αναμένεται συναντηθεί και με τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΝΔ κ. Γ. Παπανδρέου και κ. Αντ. Σαμαρά αντίστοιχα.
tovima.gr/politics/

 --------------------------------------------------------------------------------------------

Κυρώσεις εναντίον της κεντρικής τράπεζας του Ιράν ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ



Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς
Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Ουάσινγκτον
Την υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ενέκρινε ομόφωνα η Γερουσία των ΗΠΑ, ποινικοποιώντας τη συνεργασία ξένων χρηματοοικονομικών θεσμών με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, η οποία αποτελεί το βασικό κανάλι για την εισροή εσόδων της ισλαμικής δημοκρατίας από το πετρέλαιο που πωλεί.

Η Γερουσία προέβη στην κίνηση αυτή, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πως το να απειλούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμφωνήσουν να συνεργαστούν σε ενέργειες σε βάρος του Ιράν.


Στελέχη της κυβέρνησης είπαν ότι πράγματι εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της κεντρικής τράπεζας του Ιράν αλλά με έναν λελογισμένο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου ή να υπάρξει σύγκρουση με χώρες-συμμάχους.


Οι ΗΠΑ ήδη απαγορεύουν στις εγχώριες τράπεζες να συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, κάτι που σημαίνει ότι οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον θα έχουν στόχο να αποτραπούν οι συναλλαγές ξένων τραπεζών με αυτήν μέσω της απειλής του αποκλεισμού τους από το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.


Η Γερουσία ενέκρινε με 100 ψήφους υπέρ τροπολογία του γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντες και του γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Μαρκ Κερκ η οποία επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις σε ξένες τράπεζες που προβαίνουν σε «σημαντικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα του Ιράν».


Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοθέτημα για την Άμυνα.


Παρόμοιες διατάξεις έχουν εγκριθεί από μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες ότι με την μια ή την άλλη μορφή οι κυρώσεις θα φθάσουν υπό μορφή νομοσχεδίου στο γραφείο του Ομπάμα που θα κληθεί να τις εγκρίνει ή να ασκήσει βέτο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό


---------------------------------------------------------------------------------------------
Κλείνουν τις πρεσβείες ευρωπαϊκές χώρες

Το Ιράν στην ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ



Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι κλείνει την πρεσβεία της και ήδη Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι κλείνει την πρεσβεία της και ήδη Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Μία-μία, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνουν ότι ανακαλούν τους πρεσβευτές τους στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενες για την «απαράδεκτη» -όπως λένε- εισβολή στη βρετανική πρεσβεία.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι κλείνει την πρεσβεία της και ήδη Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, η Νορβηγία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της για προληπτικούς λόγους, ενώ εγγυήσεις για την ασφάλεια των διπλωματών της ζητά η Ιταλία.


Το ζήτημα του Ιράν θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.


Μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, Ουίλιαμ Χέιγκ, ανακοίνωσε ότι εντός 48 ωρών καλούνται όλοι οι Ιρανοί διπλωμάτες να έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Βρετανίας, και η ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο κλείνει.


Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό, καθώς και η περαιτέρω δράση που πρέπει να ληφθεί μπροστά στην συνεχή επιδίωξη ενός προγράμματος πυρηνικών όπλων από το Ιράν, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου.


Η Βρετανία αναμένεται να πιέσει για νέες κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα του Ιράν και το ίδιο πρόκειται να κάνει και η Γαλλία. Το Παρίσι προωθεί πρόταση για εμπάργκο πετρελαίου, καθώς και για το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας.


Στόχος είναι να ασκηθούν πιέσεις στην Τεχεράνη, ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Σύμφωνα με το BBC, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών θα φανεί εάν και άλλες χώρες σκοπεύουν να λάβουν μέτρα κατά της Τεχεράνης.


Ήδη Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, ενώ η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά την πρεσβεία της στην Τεχεράνη για προληπτικούς λόγους.


Παράλληλα, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να κλείσει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη και θα καλέσει τον Ιρανό πρεσβευτή για να ζητήσει εγγυήσεις για την ασφάλεια του διπλωματικού της προσωπικού.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τέρζι, δήλωσε ότι η Ρώμη θα αποφασίσει μαζί με ΕΕ και ΗΠΑ για την πιθανότητα να επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν.


Το Ιράν έχει χαρακτηρίσει «φοιτητές» τους διαδηλωτές που εισέβαλαν την Τρίτη στη βρετανική πρεσβεία, εκφράζοντας λύπη για το περιστατικό και την «απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μικρού αριθμού διαδηλωτών».

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ υποστήριξε, ωστόσο, πως η πλειοψηφία όσων μετείχαν στην επίθεση ήταν μέλη της υποστηριζόμενης από το καθεστώς παραστρατιωτικής ομάδας των Μπασίτζι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν την επίθεση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.