Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Είστε προετοιμασμένοι ; - No3 - Πλήρης οδηγός επιβίωσης σε ακραίες καταστάσεις



Περνάμε σ΄ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα , την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος .

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να φροντίσουμε να βρούμε τρόπο να εξασφαλίσουμε την τροφοδοσία του καταφυγίου μας με ρεύμα , δεδομένου ότι  το ελληνικό δίκτυο παραγωγής και μεταφοράς ρεύματος είναι τόσο ευάλωτο που καταρρέει με την πρώτη ψιχάλα ... σκεφτείτε τι θα γίνει αν έχουμε ένα εξαιρετικά δύσκολο καιρικό συμβάν , μία πολεμική σύρραξη ή έστω αδυναμία να πληρώσουμε την κατανάλωσή μας βρε αδελφέ !



Για να μην αναφέρουμε με λεπτομέρειες τι μπορεί να συμβεί απλά κάντε το εξής πείραμα : για ένα Σαββατοκύριακο κατεβάστε τον γενικό διακόπτη ρεύματος του σπιτιού σας και προσπαθήστε να ζεστάνετε το σπίτι σας , να μαγειρέψετε , να φωτίσετε τους χώρους σας , να ενημερωθείτε από τα ΜΜΕ (tv ή ράδιο) να κουβαλήσετε νερό για την τουαλέτα σας , για το μπάνιο σας , για το πλύσιμο ρούχων , για τον κήπο σας και εν γένει να κάνετε εργασίες που πριν θα βασίζονταν στο ηλεκτρικό ρεύμα . Θα διαπιστώσετε απλά πως βρίσκεστε μπροστά σ΄ένα βουνό  απροσπέλαστων δυσκολιών .

 
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν ;  Αρχικά αποθηκεύστε πληθώρα μπαταριών για τις συσκευές σας , κατά προτίμηση επαναφορτιζόμενες (και τον χειροκίνητο μηχανισμό επαναφόρτισης) . Πάρτε επίσης μία μικρή φωτοβολταϊκή πλάκα (10 -15 watt) και μετατρέψτε την κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείτε να φορτίζεται τις συσκευές σας .
Επόμενη κίνηση είναι να αγοράσετε μία συστοιχία φωτοβολταϊκών και μπαταριών για αποθήκευση μεγαλύτερης ισχύος (ξέρω , στοιχίζουν αλλά εδώ μιλάμε για την ζωή σας) που να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες του καταφυγίου σας . Σας συνιστώ στον υπολογισμό της  ισχύος των να μην υπολογίσετε ηλεκτρική κουζίνα , θερμοσίφωνο και ηλεκτρικό σίδερο . Έτσι θα μειώσετε και την επιφάνεια της συστοιχίας αλλά και το κόστος αγοράς της . Θα πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτείτε και ένα ή δύο μετατροπείς τάσεως (inverter) από συνεχές (dc) σε εναλλασσόμενο (ac)  .
Εναλλακτικά θα πρέπει να αγοράσουμε και δύο γεννήτριες με κινητήρα (πετρέλαιο ή βενζίνη) , μιά μικρή (βαλιτσάκι έως 1 kw βενζίνης και αερίου) και μια μεγαλύτερη (τροχήλατη έως 4-5 kw) .
 
Θα σας έλεγα και για μία μικρή ανεμογεννήτρια αλλά αυτού του είδους οι γεννήτριες "δίνουν" στόχο από μακριά κάτι που δεν το επιθυμούμε . Αν σας βολεύει καλό θα ήταν να την έχετε , όπως καλό θα ήταν να έχετε και μία ελεύθερου άξονα που να μπορείτε να την προσαρμόσετε και να της δώσετε κίνηση από ένα ρυάκι ή ποτάμι  . 
Αφήστε επίσης χώρο στο ράφι σας για  κεριά και λάμπες θυέλλης για εξαιρετικές περιπτώσεις .
 
Φροντίστε επίσης οι λάμπες φωτισμού του καταφυγίου σας και των φακών σας να είναι τύπου  led , διότι έχουν μικρή κατανάλωση ρεύματος και πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής .

Αυτά όσον αφορά την παραγωγή ρεύματος .
Ας περάσουμε τώρα σ΄ένα θέμα εξ ίσου σημαντικό που είναι οι σπόροι κηπευτικών , η αποθήκευσή και η καλλιέργειά τους και οικόσιτα παραγωγικά ζώα .
Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό σε δύσκολους καιρούς από την εξασφάλιση του φαγητού και ιδιαίτερα του  φρέσκου φαγητού , είτε προέρχεται αυτό από το φυτικό  είτε από το ζωικό "βασίλειο" . 

Για να καλλιεργήσουμε λοιπόν τα λαχανικά μας και τα όσπριά μας χρειαζόμαστε να έχουμε τους ανάλογους σπόρους . Είδαμε στο βίντεο του κεφάλαιο   Νο1 πως αποθηκεύουμε για πολλά πολλά χρόνια τα τρόφιμα μας μέσα σε ειδικές σακούλες . Με το ίδιο ακριβώς τρόπο αποθηκεύουμε τους σπόρους μας , όταν βέβαια πρόκειται για μακροχρόνια αποθήκευση . Διαφορετικά οι σπόροι συνήθως αντέχουν (σε ξηρό και δροσερό μέρος) 2-3 χρόνια ή και παραπάνω , ανάλογα το είδος .

Έχοντας λοιπόν τους σπόρους μας προχωράμε στην δημιουργία του χώρου όπου θα τα καλλιεργήσουμε , τον κήπο μας .
Για μία τετραμελή οικογένεια τα 50 τετραγωνικά μέτρα είναι ένας αρκετά ικανοποιητικός χώρος . Αφού λοιπόν τον περιφράξουμε για να τον προστατεύσουμε από τους "παρείσακτους" ανεπιθύμητους φίλους μας προχωράμε στην προετοιμασία του εδάφους (άροση , αποψίλωση , σκάλισμα )  . Καλό θα ήταν αν δεν γνωρίζετε πως να καλλιεργήσετε λαχανικά και άλλα να προμηθευτείτε κάποιο βιβλίο ή να κρατήσετε σημειώσεις από κάποια βιβλιοθήκη ή από το διαδίκτυο . Αν είστε αρχάριος σχετικά με την σπορά ,το φύτεμα και την καλλιέργεια λαχανικών , μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ.
 Θα μάθετε επίσης για το πως να παίρνεται και να αποθηκεύεται τα σπόρα από τις καλλιέργειές σας για τις επόμενες χρονιές . Είναι μία καλή πηγή ενημέρωσης . 
Για να καλλιεργήσετε τον λαχανόκηπό σας θα πρέπει να έχετε και τα κατάλληλα εργαλεία . Για 50 μέτρα κήπο δεν θα σας συνιστούσα να αγοράσετε μηχανοκίνητα εργαλεία όπως φρέζα με άροτρο και σκαλιστήρι κ.α. Αρκεστείτε σε εργαλεία χειρός (λισγάρι , τσάπα , τσουγκράνα , δικράνι κλπ) . Αυτά όσον αφορά τον λαχανόκηπο . Για τα σιτηρά σας αλλάζουν τα δεδομένα . Μια τετραμελή οικογένεια χρειάζεται μόνο για το ψωμί της (δύο κιλά την ημέρα)  1000 κιλά περίπου μαλακό σιτάρι τον χρόνο . Αν θα κάνετε και τα ζυμαρικά σας (μακαρόνια , πίτες κλπ) θα χρειαστείτε άλλα 500 κιλά περίπου σκληρό σιτάρι . Αυτά προϋποθέτουν  , σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες και την δική μου περιοχή , έκταση περίπου 6 με 10 στρέμματα . Απαραίτητα λοιπόν  θα πρέπει να αποθηκεύουμε και σπόρο τουλάχιστον 400 κιλά (αν καταφέρουμε να τον καθαρίσουμε από τον σκάρτο θα χρειαστούμε 250 με 300 κιλά) .Επομένως στην χειρότερη περίπτωση θα χρειαστούμε άλλα δύο στρέμματα ... σύνολο 12 .
 Θα χρειαστούμε και κάποια χειροκίνητα εργαλεία (τρίφτες) καθαρισμού της παραγωγής μας (άλλα για σιτάρι και άλλα για καλαμπόκι ) .
 
Όπως καταλαβαίνετε η σπορά και εν γένει η καλλιέργεια 12 στρεμμάτων προϋποθέτει  ένα τρακτέρ , έστω μικρό , με τα παρελκόμενά του . Αν δεν μπορείτε να το έχετε φροντίστε τουλάχιστον να πάρετε ένα γερό άλογο και ένα άροτρο αλόγου , αλλιώς ... ξεχάστε το ψωμί ... εκτός και αν μπορείτε να το προμηθευτείτε από αλλού (πράγμα δύσκολο έως αδύνατο )
 
Περάσαμε λοιπόν με το άλογο στα οικόσιτα ζώα . Είδαμε πόσο απαραίτητο μας είναι το άλογο . Δεν θα χρειαστεί να πούμε πολλά εδώ . Απαραίτητα ζώα για το καταφύγιό μας θεωρούνται όσα μας προσφέρουν τροφή ή άλλες υπηρεσίες . Άρα θέλουμε τουλάχιστον ένα ζευγάρι απ΄το καθ΄ένα για να εξασφαλίσουμε την αναπαραγωγή τους και την γαλακτοφορία τους .
Ποια είναι αυτά ;
Υποχρεωτικά : αγελάδες , πρόβατα , κατσίκια ,  γουρούνια , κότες (τουλάχιστον 15 + 2 κόκορες)  και
προαιρετικά : κουνέλια , γαλοπούλες , περιστέρια ,σκύλοι .

(Όλα βέβαια τα ζώα -εκτός τα γουρούνια -  θα τρέφονται στην βοσκή . Είναι αδύνατον υπό τις παρούσες συνθήκες να τα έχουμε έγκλειστα  . Λίγες ώρες στην βοσκή και κατόπιν στον χώρο τους )

Κατ΄αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε το κρέας  , το γάλα  , το γιαούρτι  , το τυρί  και το βούτυρό μας . 

Μεγάλη προσοχή στον τρόπο και τον χώρο αποθήκευσης της σιτοπαραγωγής μας από τα τρωκτικά και τα πουλιά  .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

για να εξηγηθούμε και να μην "παρεξηγηθούμε"…


Αυτό το ιστολόγιο δεν είναι δημοσιογραφικό, καθόσον ενημερώνεται περιοδικώς δεν μπορεί να θεωρηθεί, από νομική άποψη, ως τέτοιο.Ο διαχειριστής του ιστολόγιου και οι συνεργάτες δεν ευθύνονται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνουν.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.