"Μάχη" για τη συγκεκριμένη διατύπωση αλλαγής της Συνθήκης της Λισαβόνας και για το πλαίσιο του υπό σύσταση Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης μετά το 2013 θα δώσει η γερμανική κυβέρνηση στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση της κας Μέρκελ δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για ένα ευρώ σταθερό και σε βάθος χρόνου και εκτιμά ότι αυτός ο στόχος διασφαλίζεται με τις προτεινόμενες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης απορρίπτοντας τη λύση του ευρω-ομολόγου. Μετά την πίεση των τελευταίων ημερών, το Βερολίνο κατέγραψε με ανακούφιση την υπαναχώρηση του Λουξεμβούργου που "έριξε στην αρένα" την πρόταση του ευρω-ομολόγου και μολονότι τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί, δεδομένο για τη γερμανική κυβέρνηση είναι ότι στην κατεύθυνση αυτή δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής.
Στο σκέλος της αλλαγής της συνθήκης της Λισαβόνας, στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι μία "νομικά καθαρή και διαρκής" λύση που εξυπηρετείται με μία "περιορισμένη μεταρρύθμιση" της συνθήκης, όπως προβλέπει η γαλλο-γερμανική πρόταση του Οκτωβρίου. Στο σκέλος του υπό σύσταση Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης μετά το 2013 αναμένεται να αποφασισθεί το βασικό πλαίσιο λειτουργίας του. Και για τα δύο θα υπάρξουν "ακροάσεις" της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και της ΕΚΤ στο πλαίσιο μιας "απλοποιημένης διαδικασίας" με ορίζοντα ολοκλήρωσής της το Συμβούλιο του Μαρτίου του 2011 όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Θα ακολουθήσει η επικύρωση από τα κράτη-μέλη, η οποία κατά το Βερολίνο θα είναι "κοινοβουλευτική διαδικασία κύρωσης", καθώς με την επιλογή της "περιορισμένης μεταρρύθμισης" δεν μεταφέρονται κυριαρχικά δικαιώματα που θα απαιτούσαν δημοψήφισμα σε ορισμένες χώρες-μέλη.
Η πρόταση μεταρρύθμισης της Συνθήκης της Λισαβόνας που συζητείται ήδη στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει δύο κομβικής σημασίας ζητήματα για τη Γερμανία: Πρώτον τη διατύπωση ότι οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια θα χορηγείται αυστηρά βάσει προσυμφωνημένου με την Κομισιόν και το ΔΝΤ προγράμματος εξυγίανσης που θα ακολουθεί η εν λόγω χώρα. Δεύτερον περιλαμβάνεται ο "συστημικός" παράγοντας, δηλαδή η διαπίστωση απειλής για το ευρώ και την Ευρωζώνη ως σύνολο. Μόνον τότε θα τίθεται σε λειτουργία ο Μηχανισμός για τη διασφάλιση του ευρώ και μάλιστα ως "έσχατο μέσο". Ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης που θα λειτουργήσει από το 2013 και θα διαδεχθεί τους δύο Μηχανισμούς που λειτουργούν σήμερα θα λειτουργεί σε διακυβερνητικό επίπεδο με ομοφωνία στη λήψη της απόφασης, γεγονός που διασφαλίζει ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις κόντρα στο Βερολίνο.
Η κυβέρνηση της κας Μέρκελ έχει αποσαφηνίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητά το ευρω-ομόλογο σε καμία μορφή, ούτε βέβαια τη διευθέτηση του ζητήματος σε διακυβερνητικό επίπεδο. Η επιχειρηματολογία της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι το ευρω-ομόλογο οδηγεί σε διαρκή και μόνιμη παραβίαση του άρθρου 125 της συνθήκης της Λισαβόνας που απαγορεύει να αναλαμβάνει ένα κράτος τα χρέη άλλου κράτους-μέλους. Οι αλλαγές που συζητούνται τώρα επιφέρουν μία εξαίρεση στην εφαρμογή του άρθρου αυτού για τις περιπτώσεις που απειλείται η Ευρωζώνη στο σύνολό της. Το ευρω-ομόλογο θα οδηγούσε σε μία "μόνιμη εξαίρεση" που θα σήμαινε ακύρωση του άρθρου 125 της συνθήκης. Επιπρόσθετα αυτό θα απαιτούσε και ένα θεσμικό εποικοδόμημα, όπως μία υπηρεσία διαχείρισης χρέους, όργανα κοινοβουλευτικού ελέγχου που δεν μπορούν να θεσπιστούν σε διακυβερνητικό επίπεδο, δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο ούτε το ευρωκοινοβούλιο.
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής για την Ελλάδα παραπέμπεται στους υπουργούς Οικονομικών
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν θα αποτελέσει αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Αυτό εκτιμά βάσιμα η γερμανική κυβέρνηση παραπέμποντας στο ΕCOFIN πριν από δύο εβδομάδες, όταν οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα και θα αποφασίσουν. "Αυτό θα γίνει στο επίπεδο των υπ. Οικονομικών, δεν πιστεύω ότι θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.
Για την πορεία της Ελλάδας μετά το 2013 η ίδια πηγή εκτίμησε ότι "δεν μπορεί να διαβλέψει το μέλλον και κανένας δεν ξέρει πως θα εξελιχτεί η κατάσταση". Υπογράμμισε όμως ότι "η Ελλάδα έχει μια πραγματική ευκαιρία να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο δρόμο εάν το πρόγραμμα υλοποιηθεί στο σύνολό του". Επισήμανε σχετικά ότι "υπάρχουν ακόμα δύο χρόνια εφαρμογής". Μέχρι στιγμής πάντως το Βερολίνο εκτιμά ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει επιτύχει να υλοποιήσει το πρόγραμμα και σε αυτό εδράζεται και η αισιοδοξία ότι η πορεία υλοποίησης θα συνεχιστεί.
πηγή: newscode.gr
Η ξενιτιά σε ανεκδοτάρα: Χωρίς βρακί και χωρίς σουτιέν
-
Ξενιτιά – ανέκδοτο: Μετά από αρκετά χρόνια γάμου και σκληρής βιοπάλης το
ζευγάρι εξακολουθούσε να μην τα βγάζει πέρα και να είναι καταχρεωμένο λόγω
της ο...
Πριν από 46 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου