Όπως διέρρευσε, η Λαγκάρντ πρότεινε στη Μέρκελ να αυξηθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα κατά μερικές δεκάδες δις ευρώ, ενισχύοντας δηλαδή, το νέο πακέτο της δανειακής σύμβασης Νο2 σε 130 δις +! Αυτό έρχεται να προστεθεί στο περίεργο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αυτή η απόφαση θα οριστικοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου, όταν και θα συνεδριάσει τελικά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (όπως γράψαμε και νωρίτερα).
Το νέο «ενισχυμένο» δάνειο θα σημάνει ταυτόχρονα και την αποτυχία του PSI, σύμφωνα με την απόφαση των δανειστών μας, αφού οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν συναινούν στο να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Πολλοί από αυτούς έχουν στα χέρια τους ελληνικά CDS και τους «συμφέρει» να τα ενεργοποιήσουν.
Το δίκτυο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτατων τραπεζικών στελεχών, μεταδίδει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους δεν εξελίσσεται θετικά. Έτσι, φαίνεται ότι η συμμετοχή τους θα είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα να δοθεί στην Ελλάδα νέο μεγαλύτερο δάνειο για να αντισταθμιστούν οι απώλειες, ενώ σήμερα στην Αθήνα έρχεται ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα.
«Αν το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι για παράδειγμα 100%, ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει μια περαιτέρω στήριξη από την πλευρά των εταίρων, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό», ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο Υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Οικονομολόγος του οίκου Fitch, ανέφερε ότι «η εφαρμογή του ελληνικού PSI ήταν καταστροφή».
Να θυμίσουμε ότι στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26 και 27 Οκτωβρίου, είχε αποφασιστεί ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι τελικά επιζήμια, γι’ αυτό και η Μέρκελ είχε δηλώσει τότε ότι το κούρεμα στα ομόλογα αφορά μόνο την Ελλάδα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνώριζαν από τότε τις προθέσεις των ιδιωτών πιστωτών, γιατί για να πέσει αυτή η πρόταση στο τραπέζι ως λύση που «σώζει» την Ευρωζώνη και την Ελλάδα, θα πρέπει να είχαν κάνει πρώτα διερευνητικές κινήσεις.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο με κούρεμα 50% και ζητά πολύ μεγαλύτερο. Δίνοντάς μας όμως, μεγαλύτερο δάνειο, θα σημάνει αύξηση του χρέους της χώρας, μείωσή του θα γίνει σε μικρότερο ποσό και στο τέλος το χρέος της χώρας θα καταστεί βιώσιμο πολύ μετά το 2020 που ήταν ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ, όσο ήταν το 2009!
olympia
http://greeknation.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου