Web Tv Online Κανάλια "LIVE"

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Αμερικανικές διατρητικές βόμβες φθάνουν στον Περσικό με το «βλέμμα» στο Ιράν

 
Εντός 30 ημερών αναμένεται η έγκριση της πώλησης από το Κογκρέσο
Ουάσινγκτον
Προς έγκριση στο αμερικανικό Κογκρέσο έχει φθάσει η πρόταση της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα για την πώληση 600 προηγμένων διατρητικών βομβών μεγάλος ισχύος που μπορούν να διαπεράσουν οχυρώσεις (bunker busters) και άλλα πυρομαχικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η πώληση των οπλικών συστημάτων έρχεται με το «βλέμμα» στο Ιράν, εν μέσω όξυνσης της κρίσης μετά την ανησυχητική έκθεση της ΙΑΕΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά και την επίθεση στη βρετανική πρεσβεία στη Δαμασκό που σήμανε συναγερμό στις διπλωματικές αποστολές της Δύσης.


Η κυβέρνηση Ομπάμα προτείνει την πώληση των διατρητικών βομβών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο Ιράν, για την αντιμετώπιση «περιφερειακών απειλών», όπως αναφέρει το Πεντάγωνο σε ενημερωτικό σημείωμα προς το Κογκρέσο.


Συγκεκριμένα η πώληση που προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση -συνολικού ύψους 304 εκατ. δολαρίων- περιλαμβάνει 4.900 τεμάχια μιας ειδικής συσκευής της Boeing Co που μετατρέπει τις μη κατευθυνόμενες βόμβες σε τηλεκατευθυνόμενες και 4.300 βόμβες «γενικής χρήσεως», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ενημερωτικό του σημείωμα προς το Κογκρέσο την Τετάρτη.


Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν καταδιωκτικά/βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-16 Block 60, τα πιο σύγχρονα που έχει κατασκευάσει η Lockheed Martin Corp.


Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει 30 ημέρες για να εγκρίνει ή να απορρίψει μια πώληση οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό αφού λάβει την ειδοποίηση. Δεν έχει απορρίψει καμία ως σήμερα στην ιστορία.


Οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, γεγονός που η Τεχεράνη παγίως διαψεύδει λέγοντας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.


Το κλίμα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που διαπιστώνει ότι η Τεχεράνη είχε εργαστεί επί της ανάπτυξης πυρηνικού όπλου και ενδέχεται έως και σήμερα να συνεχίζει μυστικά τις έρευνες.


Υπό το βάρος της έκθεσης η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την Τετάρτη νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ενώ τελεί υπό εξέταση το ενδεχόμενο επιβολής πετρελαϊκού εμπάργκο.


Την υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ενέκρινε ομόφωνα την Πέμπτη και η Γερουσία των ΗΠΑ, ποινικοποιώντας τη συνεργασία ξένων χρηματοοικονομικών θεσμών με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, η οποία αποτελεί το βασικό κανάλι για την εισροή εσόδων της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το πετρέλαιο που πωλεί.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου