Η Μόσχα θα λάβει «μέτρα σε αντίποινα, τα οποία θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη χωρίς να έχει προϋπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία, σημείωσε.
Ο Μεντβέντεφ είπε ακόμα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αρχίσει ξανά μια κούρσα εξοπλισμών εάν δεν επιτευχθεί μια διμερής συμφωνία για την αντιπυραυλική άμυνα. Η Μόσχα θα αναγκαστεί να εξετάσει «την πιθανότητα να αναπτύξει το επιθετικό δυναμικό των πυρηνικών μας δυνατοτήτων. Αυτό θα ήταν ένα πολύ άσχημο σενάριο. Θα ήταν ένα σενάριο που θα μας έκανε να επιστρέψουμε στην εποχή του ψυχρού πολέμου», είπε.
Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα, ο Μεντβέντεφ είπε πως η Ρωσία δε θα υποστηρίξει το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο καταδικάζει την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία. Δεν κατέστησε σαφές εάν η Μόσχα θα ασκήσει βέτο για να αποτρέψει το να εγκριθεί η απόφαση.
Ακόμα, ο Μεντβέντεφ είπε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο για τα σημαντικά ζητήματα παρά το ότι δε συμφωνούν σε όλα.
«Γνωριζόμαστε και καταλαβαινόμαστε πολύ καλά. Σκεφτόμαστε πραγματικά με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη Τύπου. «Οι σχέσεις μας διαρκούν περίπου 20 χρόνια», συνέχισε. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες, οι προσεγγίσεις μας είναι κοντινές αλλά δε συμπίπτουν πάντοτε».
«Είμαστε πολύ κοντά σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, αλλιώς η πολιτική μας σύμπραξη θα είχε διαλυθεί», πρόσθεσε, εν μέσω εικασιών ότι οι σχέσεις των δύο ηγετών έχουν επιδεινωθεί με αφορμή το ποιος εκ των δύο θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.
Πάντως, ο Μεντβέντεφ σημείωσε πως η Ρωσία μπορεί να εκσυγχρονιστεί ταχύτερα από ό,τι νομίζει ο πρωθυπουργός Πούτιν. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει κυβερνητικός ανασχηματισμός μετά τις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς ώστε να υπάρξουν νέα πρόσωπα, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο πρωθυπουργός.
Ο Μεντβέντεφ σε μια αποστροφή του λόγου του είπε πως «κανείς δεν μένει στην εξουσία για πάντα. Οι άνθρωποι που έχουν τέτοιες ψευδαισθήσεις συνήθως έχουν άσχημο τέλος».
ikypros
greeknation.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου